Odlingsåret del 2

 

IMG_3346

Del av i redogörelsen för allt det som hände på torpet under 2015 ska handla om allt det som hände i själva odlingarna och hur de förändrades.

I inlägget ”Vår på Lövåsen” kan du se hur det började. Vi grävde upp en stor del av trädgården för att på sikt möjliggöra att flytta alla odlingslådor från gräset till en grusyta samt att få ett fast underlag för ett växthus.

När odlingssäsongen drog igång var vi dock inte klara med grusytan, utan alla lådor fick stå huller om buller på gräset. Och det är en viktig lärdom – planera hur dina odlingar ska stå och hur du vill kunna hantera dem och ytorna runt omkring. Når du att vattna, rensa och skörda? Orkar du vända runt jorden? Är det viktigt att kunna klippa gräset runt lådorna?

Jag tänkte säkert alla de tankarna, men lät bli att följa eventuella svar.

Och pusslet med lådor bara växte, ju mer som skulle i jorden. Lådorna med sockerärter var exempelvis nästan omöjliga att nå, utan att trampa i lådan utanför. Och även då var det svårt att komma åt att se alla skördeklara ärtor. Och samma sak blev det med några av smultronplantorna, de satt nästan helt oåtkomliga och smultronen ruttnade bort. Slösaktigt och klantigt!

Och ja, jag vet är medveten om att det är en himla knepig blandning av lådor…

2015 var året då jag knappt nådde, inte kunde klippa ordentligt och inte orkade hålla snyggt i odlingarna. 2016 hoppas jag blir året då jag planerat bättre.

I slutet av sommaren när det mesta var skördat och uppgrävt var det dags att skrida till verket med att förändra odlingsytorna. Jag hade ritat en plan och sedan mätt, ritat på marken, testat, provgått, slitit, släpat och till slut landat i något som blev riktigt bra. Till skillnad från planen är dock alla lådor vänta med kortsidan mot växthuset, det blev således bara nio lådor, men det ser väldigt städat ut.

Det krävdes dock en hel del jävlaranamma, att riva och flytta allt, det kan jag säga. En måste vara stark för att bygga om sin trädgård, såväl jorden i sig som lådor som ska slås sönder eller flyttas kräver tålamod och muskelkraft. Dessutom passade vi på att blanda jord från flera olika lådor när vi fyllde de nya, för att inte få utarmad jord i en låda och Himla tur att jag har en stark hjälpreda…fräsch nu i en annan. Plus att vi hämtade skit i grannens hästhage och blandade i. Den bränner fint över vintern!

IMG_2523

Jag är också oändligt tacksam till f.d. ägarna som lät hela sitt redskapsförråd ingå i köpet. Tack för olika sorters spadar, grepar, räfsor, krattor, skottkärra och massor med småredskap!

Skörden nämner jag ovan, som hastigast. Vi ägnar oss mer åt den i del 3 av odlingsåret 2015 och i del 4 ska du få se ännu mer av de planer som delvis syns i bilderna ovan, exempelvis varför jag har grävt ner markduk under ett tunt lager jord…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s